Miškų pardavimas: ką reikia žinoti?

Miško pardavimas daugeliui savininkų sukelia įvairius klausimus, nes nežinoma kaip viskas vyksta. Interneto svetainėje https://vizon.lt/ galima plačiau sužinoti apie viską, o šiame straipsnyje išskiriami svarbiausi patarimai tiems, kurie nusprendė parduoti mišką. Ką reikia apie tai žinoti, kad pardavimas vyktų sklandžiai?

Pagalvokite apie pardavimo variantus. Vienas iš jų – pardavimas galimas toks, kai parduodamas miškas tik išsikirtimui. Tokiu atveju, savininkas parduoda tik medžius, kuriuos atvažiavus miško supirkimo įmonė tiesiog iškerta ir už tai savininkas gauna atlygį. Galimas ir kitoks pardavimo variantas – parduodamas visas miškas. Tai suprantama kaip žemės ir medienos pardavimas vienu metu. Reikia labai gerai apgalvoti savo veiksmus.

Miškų pardavimaiNorint suprasti, kuris pardavimo variantas jums labiausiai tinka, reikia sužinoti didžiausius privalumus, kai parduodamas visas miškas t.y. medžiai su žeme. Tokiu atveju miško savininkas gauna visą sumą pinigų iš karto. Kaip svarbiausią privalumą galima įvardinti tai, kad nereikia skirti laiko miško priežiūrai, kuri kaip savininkui yra privaloma t.y. miško atsodinimas, įvairūs miško darbai, miško saugojimas ir t.t. Taip pat nebereikia galvoti apie miško mokestį ir jo mokėti. Nereikia nuolat sekti įstatymų pasikeitimus ir aiškintis, kokią pinigų sumą reikia mokėti ir pan. Tam tikrais atvejais apie miško pardavimą kartu su žeme reikia galvoti tiems, kurie, pavyzdžiui, neturi laiko ar sveikatos pasirūpinti mišku tinkamai t.y. taip, kaip įpareigoja įstatymai.

Yra ir trūkumai, kuriuos reikia aptarti prieš pasirenkant tinkamą sprendimą. Jeigu jums svarbu išsaugoti mišką ir jį palikti savo artimiesiems, pavyzdžiui, anūkams ar proanūkiams, tai miško neparduokite. Atminkite, kad kai kurie medžiai auga daugiau kaip 100 metų, todėl juo rūpintis turės ateities kartos. Taip pat neparduokite miško žemės, jei jaučiate, kad miškas jums turi ypatingą reikšmę, o galbūt jame praleidžiate daug laiko ir tai jums patinka. Tokiu atveju reikia svarstyti galimybę parduoti tik medieną, o žemę pasilikti sau. Tik reikia žinoti, kad tuomet reikės pasirūpinti miško atsodinimo darbais, kurie taip apt kainuoja.

Kaip matome, yra tiek privalumai, tiek ir trūkumai parduodant mišką su žeme. Kiekvienas atvejis yra individualus ir reikia jį gerai apgalvoti bei pasitarti su specialistais. Kartais miško pardavimas su žeme tikrai yra geras pasirinkimas, juk ne kiekvienas gali tinkamai pasirūpinti mišku, o jį prižiūrėti tikrai reikia.

Palikite atsiliepimą