Pietietiška architektūra

Esame įpratę, kaip turi ir gali atrodyti langai ir durys Lietuvoje, kokių spalvų čia yra stogai, kaip atrodo senesnių plytų, ir kaip – naujesni pastatai. Kai išvažiuojame pasidairyti po Europą ar Pasaulį, pirmiausiai matome kitokią architektūrą. Jeigu nedrįstame bendrauti, tai ir liekami tik tokie pasyvūs keliautojai, labiausiai paveikti būtent jos, architektūros. Šį kartą pakalbėkime apie tai, kaip miestai skiriasi pietinėse karštose šalyse nuo mūsiškių.

Viskas pritaikyta klimatui

Jeigu keliautumėte po Italiją, Maroką, Graikiją, Ispaniją – matytumėte, kad tokiose vietose itin skiriasi pastatai nuo mūsiškių. Patekę į patį didžiausią miestą, kokią nors sostinę, to nepasakytumėte. Tada visur vis tiek aplink regėsime daugiaaukščius, galbūt netgi dangoraižius, ir toks akivaizdus dalykas, kad tai būtų dideli skirtumai, nematysime. Visur blizgės veidrodiniai daugiaaukščių langai.

Jūsų būsto langaiO kaip atrodo pastatai tuose mažesniuose miesteliuose? Kuriuose visada taip smagu apsilankyti, tačiau kartu ir labai egzotiška. Pirmiausiai galime pastebėti, kad karštuose kraštuose žmonės iš visų jėgų į savo trobas stengiasi pritraukti kuo daugiau šalčio, vėsumos. Ten langai atrodo visai kitaip nei pas mus. Jei mes mėgstame šiltus langus su trigubais stiklo paketais, tai ten pačiose karščiausiose vietose gali rasti išvis tokių vietų, kur net nėra langų. Tarsi žmonėms jų nereikėtų. Gali būti langinės, kurias žmonės užsitraukia tada, kai pučia smarkus vėjas ar siaučia audra. Durys taip pat neprimena šarvuotų mūsų namų durų, per kurias negali nė per plyšelį vėjas įpūsti. Taip ir skiriasi tie gyvenimai šiltose ir šaltose šalyse, bet nereikia stebėtis, juk kultūriniai skirtumai yra tai, kas mums leidžia mėgautis kelionėmis. Tiesa, pastebėsite, kad tie patys langai ir durys ir iškirsti dažniausiai mūrinėse sienose. Grindys taip pat būna akmeninės. Visas padaryta taip, kad tik namuose būtų kuo vėsiau. Iš tiesų, jeigu keliavote po šiltus kraštus vasarą, puikiai suprantate, kodėl taip yra. Juk žmonėms yra labai karšta vasarą, jie net daro didelę pietų pertrauką ir nedirba 4 valandas per karštį, taigi ir namuose siekiama užtikrinti maksimalų komfortą.

Spalvos ir dekoras

Tamsi spalva labiau traukia šilumą, o balta atspindi. Tikriausiai dėl to daugybė namų yra ne kokie nors tamsūs, o tiesiog balti. Vėliau, skurdesniuose rajonuose, žmonės patys prikala trūkstamas detales, savarankiškai kažką remontuoja, taigi atsiranda ir tam tikras margumynas, tarsi piešinys baltame lape.

Palikite atsiliepimą